ns_opwaarderen

Opwaarderen in de trein

Beste NS,

 

Graag zou ik als reiziger in de trein de mogelijkheid willen hebben om mijn 2e klas vervoersbewijs te kunnen opwaarderen naar een 1e klas vervoersbewijs. Tijdens het reizen komt het voor dat de 2e klas rijtuigen erg rumoerig zijn of overvol, waardoor ik niet goed nog even op mijn laptop kan werken als dat nodig is.

 

Stel: Ik zit in de intercity van Utrecht naar Den Haag.
De trein is onverwacht aardig vol en rumoerig wat ongebruikelijk is voor dit tijdstip.
Op mijn mobiel zie ik het verzoek binnenkomen of ik nog even iets in een documentje kan aanpassen. Ik besluit ter plaatse om in de 1e klas te gaan zitten als we station Woerden passeren. Met mijn OV CHIPKAART check ik in in de eerste klas : de chippas herkenner ziet dat we bij Woerden zijn en weet dat we in treinstel 8521 zitten, de intercity van Utrecht naar Den Haag. Vanaf Woerden betaal ik het verschil tussen 1e klas en 2e klas voor een enkele reis bij tot het punt waar ik uit-check, in Den Haag Centraal.

 

Voordeel voor de NS: meer inkomsten door méér 1e klas kaartverkoop
Voordeel voor de reiziger: meer vrijheid en gemak tijdens het reizen.

 

De situatie is nu zo dat ik van te voren al de keuze moet maken om 1e klas te gaan reizen.
Bij automaat moet ik mijn 2e klas OV Chipkaart wijzigen in een 1e klas kaart.

 

Het van te voren aanschaffen van een 1e klas vervoersbewijs is voor mij (reiziger met 2e klas voordeelurenkaart) om twee redenen onwenselijk: Ten eerste staat er vaak een rij voor de automaat. Ten tweede is het vaak niet nodig voor mij 1e klas te reizen (er is voldoende plek, het is rustig of ik hoef niet te werken). De aanschaf van een duurder vervoersbewijs zou dan overbodige kosten met zich meebrengen.

 

In een conversatie op Twitter heeft de NS aangegeven dat het inchecken in de trein te fraudegevoelig zou kunnen zijn.
Mensen zouden bij komst van de conducteur nog snel even kunnen in-checken.
In mijn voorstel is dit niet van toepassing. Je MOET een geldig 2e klas vervoersbewijs hebben, dat je énkel kan opwaarderen naar een 1e klas vervoersbewijs.

 

Mocht de GPS herkenning niet mogelijk zijn dan zou ik ook bereid zijn het verschil in prijs vanaf het startpunt te betalen, in mijn voorbeeld vanaf Utrecht CS.

Graag hoor ik van de NS of dit idee kan worden meegenomen in een realistisch plan.

 

Vriendelijke groet,

Een treinreiziger

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

 

Twitterconversatie NS over opwaarderen

Twitterconversatie NS over opwaarderen